AIDC CLUB

Selamat Datang ke AIDC CLUB


  Anwar dan Khalid MB Selangor: Dari 2 produk UMNO yang gagal kepada badut tajaan DAP

  Share
  avatar
  Karim Parez

  Posts : 14
  Join date : 2009-01-07

  Anwar dan Khalid MB Selangor: Dari 2 produk UMNO yang gagal kepada badut tajaan DAP

  Post  Karim Parez on Mon Aug 31, 2009 4:22 am

  Anwar dan Khalid: 2 bekas produk UMNO yang gagal!

  Tahun 1997 dan 1998 adalah tahun yg mengejutkan seluruh warga Malaysia. Anwar dipecat oleh Mahathir disebabkan plot Anwar untuk menjatuhkan Mahathir ketika itu. Sebelum itu, hubungan Mahathir dan Anwar sangat rapat dan dicemburui oleh ahli2 UMNO ketika itu. Jika kita soroti peristiwa itu, pelan Anwar adalah utk merampas kuasa dari Mahathir dgn memfitnah Mahathir dgn kesalahan rasuah dan juga meletakkan beban kemelesetan ekonomi terhadap Mahathir di mana kemelesetan tersebut telah dirancang Anwar. Mari kita lihat kelemahan dan kegagalan Anwar sebagai Menteri Kewangan ketika ekonomi meleset:

  *Keupayaan dan kelulusan

  -Kurangnya pengalaman Anwar dlm bidang ekonomi. Tidak seperti portfolio sebelum ini, spt Menteri Belia dan Sukan dan Menteri Pendidikan, semua orang meragui keupayaan Anwar utk mengurus perbendaharaan Negara tetapi hanya Mahathir yakin dgn Anwar. Dari segi pendidikan, hanya lulusan kesusasteraan Melayu dari Universiti Malaya
  *Interest rate

  -interest rate ataupun kadar faedah pinjaman ditentukan oleh OPR(overnight policy rate) dan Interbank offered rate(IBOR). Jika OPR dan IBOR iaitu rate pinjaman antara bank dinaikkan, maka interest rate juga naik. Interest rate ialah kadar Bank Negara kenakan terhadap semua bank perdagangan di Malaysia. Menerusi Interest rate, kerajaan boleh menentukan monetary policy utk mengurus ekonomi.
  - Sepanjang Anwar menjadi Menteri Kewangan, interest rate amatlah tinggi walaupun ekonomi Malaysia pesat ketika itu, yang menekan rakyat marhaen ketika itu sehingga buat pinjaman kereta dan rumah pada faedah sehingga 12%. Ketika itu, bagi kebanyakan pasangan muda membuat pinjaman adalah menyusahkan dan melihat Anwar bukanlah mengambil berat hal rakyat malah menekan rakyat.
  -Berbanding sekarang 5.50% kadar faedah pinjaman tetapi ketika ekonomi meleset 1997, kadar faedah makin dinaikkan hingga mencecah 14%. Menaikkan kadar interest rate ada pros and cons, menerusi monetary policy ini menggalakkan orang menyimpan wang tetapi?? Apa kesannya kepada para peminjam, pelabur dan juga syarikat2 Malaysia? Bila interest naik, jumlah bayaran balik(installment) juga meningkat di kala ekonomi negara meruncing ketika itu, jumlah org yg muflis meningkat mendadak, pengangguran berleluasa, syrkt gulung tikar dan syarikat2 bumiputra hasil dari DEB kebanyakannya muflis dan tutup.


  [b]Bersambung...to be continued...
  avatar
  Karim Parez

  Posts : 14
  Join date : 2009-01-07

  Re: Anwar dan Khalid MB Selangor: Dari 2 produk UMNO yang gagal kepada badut tajaan DAP

  Post  Karim Parez on Mon Aug 31, 2009 4:33 am

  Bakal bersambung lagi, seterusnya pendedahan pasal Khalid pasal isu menjual saham yg di reserve utk beliau tanpa membeli saham Guthrie...Bagaimana orang Muslim mcm ni makan duit haram??nantikan..
  avatar
  pokok

  Posts : 206
  Join date : 2009-01-02

  Re: Anwar dan Khalid MB Selangor: Dari 2 produk UMNO yang gagal kepada badut tajaan DAP

  Post  pokok on Mon Aug 31, 2009 1:52 pm

  Karim Parez wrote:Bakal bersambung lagi, seterusnya pendedahan pasal Khalid pasal isu menjual saham yg di reserve utk beliau tanpa membeli saham Guthrie...Bagaimana orang Muslim mcm ni makan duit haram??nantikan..

  tak sabar nak baca nie....besh besh

  Sponsored content

  Re: Anwar dan Khalid MB Selangor: Dari 2 produk UMNO yang gagal kepada badut tajaan DAP

  Post  Sponsored content


   Current date/time is Sun Jun 17, 2018 8:37 pm