AIDC CLUB

Selamat Datang ke AIDC CLUB


  Mengenali Tuhan

  Share
  pochong
  pochong

  Posts : 25
  Join date : 2009-01-21

  Mengenali Tuhan

  Post  pochong on Sun Feb 08, 2009 3:16 am

  Yang pertama dalam beragama ialah mengenali tuhan. Demikianlah yang diajarkan oleh ustaz saya semasa di madrasah dahulu dan tertulis di muka pertama buku teks pelajaran Tauhid saya ketika itu.

  Pernyataan itu mempunyai logiknya iaitu iman kepada Allah taala mestilah didasarkan atas keyakinan, bukan ikut-ikutan. Keyakinan pula tidak mungkin wujud, tanpa pengetahuan atau mengenali perkara yang hendak diyakini.

  Orang kata “tak kenal, maka tak cinta”. Demikianlah juga cinta kita kepada Allah taala. Ia tidak mungkin bersemi dan subur, jika kita tidak mengenalinya dengan betul.

  Lalu, bagaimanakah kita mengenali Allah taala? Disebabkan keterbatasan akal manusia, Allah taala mengutus para rasul dengan kitab suci yang tujuan utamanya ialah untuk memperkenalkan diriNya kepada manusia agar dengan itu mereka beriman kepadaNya dan mengikuti ajaranNya.

  Bagi kita umat Islam hari ini, Al-Quran adalah sumber utama bagi mengenali Allah taala. Kajian terhadap Al-Quran dalam persoalan ini mengajar kita bahawa Allah taala boleh dikenali melalui sifat-sifat dan nama-nama yang diberikan kepadaNya oleh diriNya sendiri. Nama-nama dan sifat-sifat ini dikumpulkan dalam sebuah hadits berjumlah 99 nama.

  Bukan tujuan saya di sini membicarakan mengenai keseluruhan nama-nama dan sifat-sifat Allah taala kerana ruang yang ada pasti tidak mengizinkan.

  Apa yang ingin saya berkongsi di sini ialah pengamatan saya, bahawa di antara sekian banyak sifat Allah taala, satu sifat adalah yang paling signifikan dan penting kerana Allah taala amat suka dirinya dikenali dengan nama itu. Sifat berkenaan ialah sifat pengasih dan penyayangNya.

  Sememangnya Allah taala juga bersifat Maha Agung (Al-`Azim), Maha Sombong (Al-Mutakabbir), Maha Pembalas (Al-Muntaqim) dan yang memiliki azab yang amat pedih. Namun, sebenarnya Ia suka sekali dikenali sebagai Maha Pengasih dan Maha Penyayang, bukan menonjolkan aspek kebesaran dan “kegarangan”Nya.

  Pengamatan saya ini dapat disokong melalui perkara-perkara berikut:

  -Ayat pertama dalam Al-Quran mengajar manusia untuk beriman kepada Allah taala sebagai tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

  -Hanya berselang satu ayat, sifat ini dipertegaskan lagi dalam ayat ketiga dari surah Al-Fatihah.

  · Allah taala mendahulukan pengenalan diriNya sebagai Maha Pengasih dan Penyayang sebelum memperkenalkan diriNya sebagai tuhan sekalian alam dan raja di hari pembalasan iaitu sifak keagungan dan kehebatanNya (Al-Fatihah: 2 dan 4).

  · Untuk mengukuhkan lagi imej Allah taala sebagai Maha Pengasih dan Penyayang, kita dituntut pula untuk mengulang-ulangnya sebanyak 17 kali sehari dalam solat dan menyebutNya dalam bismillahir rahmanir rahim dalam tingkah laku kita.

  ·Di antara banyak-banyak sifatNya, satu-satunya sifat yang Allah taala wajibkan ke atas dirinya ialah sifat pengasih (Al-An`am: 12).

  ·Ini diperkukuhkan juga oleh sebuah hadits qudsi yang bermaksud, “Sesungguhnya kasih sayangKu mengatasi kemarahanKu.” (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

  Sekiranya Allah taala suka ia dikenali dengan sifat pengasihNya, maka semestinya demikianlah juga tanggapan kita terhadapNya dan pendekatan kita dalam memperkenalkanNya kepada manusia serta imej yang terpancar dari agama ini dan dari setiap individu Muslim yang beriman dengan Tuhan Yang Maha Pengasih dan Penyayang.


  Ini memperingatkan kita akan kecenderungan untuk menterjemahkan perkataan taqwa dengan pengertian takut kepada Allah taala dan sekaligus memperkenalkan Allah taala sebagai tuhan yang ditakuti, bukan yang Maha Pengasih dan Penyayang. Kecenderungan ini bukan hanya tidak sesuai dengan pendekatan Allah taala dalam memperkenalkan dirinya tetapi juga tidak tepat dari segi bahasa kerana menurut bahasa perkataan taqwa itu lebih dekat kepada erti sesuatu yang memelihara atau mendinding. Ulama dahulu pula menghuraikannya sebagai melaksanakana perintah Allah taala dan ini tidak semestinya dilakukan atas dasar takut kepada Allah taala.

  Demikian juga kecenderungan sesetengah pihak yang lebih condong untuk menekankan aspek-aspek ancaman dalam penyampaian agama. Satu masa dahulu, tajuk-tajuk forum agama yang dianjurkan untuk orang ramai seringkali bernada negatif seperti Wanita Ahli Neraka, Anak Derhaka dan Pedihnya Siksa Kubur. Walaupun, tajuk-tajuk sedemikian sudah berkurangan hari ini, namun kecenderungan seperti ini masih lagi banyak kedapatan dalam majlis-majlis penyampaian agama yang lain yang sekali lagi menjurus ke arah memperkenalkan Allah taala dengan sesuatu yang negatif, bukan sebagaimana yang Dia sendiri mahu dikenali.

  Lebih penting lagi, adalah satu ironis untuk sesiapa pun berhujah perang yang membawa bersamanya kekerasan dan keganasan adalah alat utama bagi menjayakan misi Islam. Jika Allah taala mahu diriNya dikenali dengan sifat pengasih, bagaimanakah mungkin perang menjadi perkara yang paling penting yang dianjurkannya kepada umat Islam bagi memperkenalkan dirinya kepada dunia?

  Akhir sekali, Allah taala tidak mengemukakan sifat-sifat dan nama-namanya semata-mata untuk memperkenalkan diriNya. Ulama berpendapat, kecuali sifat-sifat dan nama-nama tertentu yang hanya khusus untuk Allah seperti sifat Raja Pemerintahan (Malik Al-Mulk) dan Pengazab (Al-Mu`azzib), sifat dan nama yang lain merupakan contoh dan tauladan bagi kita umat Islam untuk diikuti dan dipupuk dalam diri kita.

  Oleh itu, jika Allah taala lebih suka dikenali dengan sifat pengasihnya, maka demikian setiap individu Muslim. Hendaklah kita lebih suka dikenali oleh orang lain dengan amalan-amalan yang menonjolkan kasih sayang kita kepada sekalian makhluk Allah taala, bukan dengan kehebatan dan kebesaran diri dan darjat.

  Mendahulukan sifat pengasih dari yang lain sememangnya bukan suatu perkara yang mudah bagi kita sebagai manusia. Namun, jika itulah yang dicontohkan oleh Allah taala kepada kita, maka hendaklah kita bermujahadah untuk mencapainya dan mengubah apa yang ada dalam diri kita yang tidak sejajar dengan contoh ini. Susahnya mengamalkan perkara ini juga sebenarnya satu petanda akan kebesaran Allah taala dan kelemahan serta kekerdilan kita sebagai manusia.
  pochong
  pochong

  Posts : 25
  Join date : 2009-01-21

  Re: Mengenali Tuhan

  Post  pochong on Sun Feb 08, 2009 3:21 am

  Dalam pengalaman kita sendiri, untuk kita mengenal seseorang itu pun memakan masa. Tidak cukup sekadar mengenal namanya, anak siapa atau di mana tempat tinggalnya. Lebih-lebih lagi untuk sampai kita jatuh hati kepadanya; mestilah kita kenal hati budinya. Jasa-jasa yang telah dilakukan; akhlaknya, pemurahnya, sifat penyayangnya, penyabarnya dan sebagainya. Jika setiap hari kita diceritakan tentang dirinya; pengorbanan yang dibuat, jasa-jasanya, kehebatan peribadinya, ibadahnya serta kebaikan-kebaikan lain yang dibuat; tentulah timbul keinginan untuk mengenali dirinya lebih dekat lagi. Bila timbul keinginan untuk mengenalinya, kita sendiri yang akan berusaha untuk bertanya kepada yang punya diri. Kalau tidak pun kita akan berusaha untuk mendapatkan maklumat-maklumat mengenai orang yang kita suka itu. Kita bukan sahaja tahu namanya atau latar belakang mengenai dirinya, tapi kita juga boleh ceritakan apakah kegemarannya, hobinya pada waktu lapang, makanan kesukaannya. Kadang-kadang perkara yang dibencinya juga kita boleh dapat tahu. Lama-kelamaan kerana rapatnya hubungan kita dengannya, tanpa disedari akan berputik pula rasa suka, sayang dan rindu kalau lama tidak berjumpa. Inilah bibit-bibit cinta bila hati sudah jatuh hati kepada seseorang.

  Begitu juga kalau kita ingin jatuh cinta kepada Allah, Tuhan yang menciptakan kita. Kita mesti mengetahui sifat-sifat-Nya supaya kita kenal siapa Tuhan yang kita sembah setiap hari. Selama ini kita hanya kenal Allah sebagai Tuhan kita. Dia yang berhak disembah. Jika tidak menyembah-Nya boleh menyebabkan kita jatuh syirik. Tetapi pengenalan yang terlalu umum seumpama itu tidak menimbulkan rasa cinta apalagi rindu untuk selalu `menghadap-Nya `. Selama ini kita bersembahyang atau menghadap Tuhan kerana terpaksa; sebagai satu ke-wajipan. Bukan kerana rindu untuk bertemu denganNya. Sebab itu, untuk mengenal-Nya lebih-lebih lagi jatuh cinta kepada-Nya, kita mesti tahu sifat-sifat Tuhan. Supaya semakin kita kenal Tuhan, maka semakin indah kita rasakan memiliki Tuhan. Apabila kenal siapa Tuhan kita, barulah timbul perasaan cinta dan takut kepada-Nya. Bahkan kita rasa terhutang budi kepada-Nya kerana Dia memberi nikmat terlalu banyak kepada kita.

  Untuk mengenali sifat-sifat Tuhan,kita mestilah memiliki ilmu tentang-Nya. Ilmu itu pula disampaikan oleh guru yang boleh mendidik hati kita. Sifat-sifat Tuhan itu terlalu banyak untuk dihuraikan satu persatu. Cuma mari kita ambil beberapa sifat Tuhan untuk dibincangkan di sini demi mendekatkan diri kita dengan Tuhan.

  1. Sebagai Pelindung
  Mari kita rasakan dan yakini bahawa Tuhan adalah Pelindung, Penjaga, Pengawal dan Penyelamat. Duduk di bawah Perlindungan-Nya, kita tidak perlu rasa bimbang. Dialah Penjaga yang tidak pernah rehat-rehat. Kalau seorang ibu yang menjaga anaknya; pun masih perlu tidur pada waktu malam. Dan sewaktu dia rehat atau tidur; kalau berlaku apaapa ke atas anaknya, dia pasti tidak tahu kerana tertidur. Tetapi Tuhan sebagai Penjaga yang tidak pernah tidur, letih, rehat atau terlalai.
  Sebab itu ada orang soleh yang setiap kali hendak tidur,dia akan mengamalkan doa ini: " Wahai Tuhan,Engkaulah Penjagaku sewaktu aku jaga dan aku tidur.Engkau jagalah aku sewaktu aku tidur kerana Engkau tidak tidur.Dan bangunkan aku dari tidurku untuk aku beribadah kepadaMu. "

  2. Tuhan Sebagai Pengawal
  Begitu juga sifat Pengawal-Nya. Kalau pemimpin-pemimpin, sudah tentu memiliki ramai pengawal-pengawal di sekelilingnya. Namun walau bagaimana ketat kawalan mereka, masih ada juga pemimpin yang mati ditembak, diculik dan dijadikan tebusan. Tetapi sifat Pengawal Allah ini luar biasa kawalanNya. Dia mengawal seluruh makhluk yang diciptaNya termasuk manusia, haiwan, tumbuhan, gunung ganang, lautan, alam semesta yang luas terbentang, alam yang lahir mahupun yang ghaib. Tiada satu makhluk pun yang di luar kawalan-Nya. Mana ada satu kuasa yang dapat mengawal sehebat kawalan Tuhan itu?

  3. Tuhan Sebagai Penyelamat
  Lebih-lebih lagi sifat Penyelamat Dalam apa jua keadaan yang genting sekalipun, Dialah satu-satunya Penyelamat. Saksikan sejarah Nabi Ibrahim yang dicampak ke dalam kawah api yang besar atau peristiwa Nabi Yunus yang ditelan oleh ikan Nun. Kedua-duanya Tuhan selamatkan. Begitu juga kisah Nabi Musa sewaktu dikejar oleh Firaun serta tenteranya. Anabila berdepan dengan saat genting didepannya lautan yang luas sedang tentera Firaun mengejar dibelakangnya;siapa yang menyelamatkan mereka. Bukankah sifat Penyelamat Tuhan yang menyelamatkan mereka dengan terbelahnya lautan tersebut menjadi laluan untuk mereka menyeberanginya?

  Sebab itu rasakan dan yakinlah bahawa Tuhan itu sebagai Pelindung, Penjaga, Pengawal dan Penyelamat.

  4. Tuhan Berkuasa Berbuat Apa Saja
  Walaupun sifat Tuhan itu sebagai Pelindung, Penjaga, Pengawal dan Penyelamat; Dia juga boleh melakukan apa sahaja ke atas diri kita. Buktinya banyak kita dengar kejadian kemalangan yang meragut nyawa, banjir besar, gempa bumi, kemarau dan berbagai kes jenayah yang kesemuanya melibatkan keselamatan manusia? Bencana alam yang disebutkan itu, bukan sahaja meragut nyawa manusia malah dalam sekelip mata bencana tersebut boleh meranapkan segala bangunan serta infrastruktur yang ada bagaikan padang jarak padang tekukur.

  Dalam hal ini kita perlu faham, apa sahaja kejadian yang Allah timpakan, pasti ada hikmah yang tersirat kerana Dia Maha Suci daripada menzalimi makhlukNya. Di sinilah kita perlu takut kepada-Nya. Gerun dengan kemurkaan-Nya itu. Hanya dengan menyebut kun atau `jadi` maka `jadilah` sepertimana kehendak Allah.

  5. Tuhan itu Pengasih dan Penyayang
  Tetapi bila kita bahaskan pula sifat Pengasih dan Penyayang kepada makhluk-Nya, sekali lagi kita merasa kagum. Dia sangat kasih dan sayang terutama kepada manusia sebagai hamba-Nya. Kasih sayang-Nya tiada batas dan hadnya. Kasih sayang Tuhan pula tanpa bersebab atau berkepentingan. Kalau seorang ibu mengasihi anaknya hatta nyawa sanggup dijadikan tebusan, namun kasih sayang Tuhan melebihi kasih seorang ibu terhadap anaknya.

  Dia juga tidak pilih kasih. Manusia walau apa bangsa, bahasa, agama, warna kulit serta berbagai taraf kedudukannya di tengah masyarakat tetap mendapat kasih sayang Tuhan.

  Banyak bukti yang menunjukkan kasih sayang Tuhan kepada hamba-Nya, antaranya:
  Firman Allah yang bermaksud:
  "Dia yang menjadikan untuk kamu bumi sebagai hamparan dan langit bagaikan binaan dan diturunkan danpada langit itu air (hujan) maka darinya dikeluarkan buah-buahan sebagai rezeki untuk kamu. Maka dengan sebab itu janganlah kamu mencipta sekutu bagi Allah sedangkan kamu mengetahuinya." (Al Baqarah :22)

  Firman lain yang bermaksud:
  "Sesungguhnya pada ciptaan langit dan bumi, dan silih berganti malam dan siang dan bintang yang bergerak amat berguna pada nelayan, Allah menurunkan dari langit hujan maka ia menghidupkan bumi yang mati dan dibiakkan di atasnya segala macam haiwan, dan dipindahkan angin dan awan di antara langit dan bumi, itu semua sebagai tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berakal."

  Allah sangat kasih kepada hamba-Nya yang menurut perintah-Nya namun bagi yang terlanjur dan banyak melakukan dosa; Allah tetap memujuk agar tidak berputus asa dari kasih sayang-Nya.

  Ini jelas dalam sebuah firman-Nya yang bermaksud:
  "Katakanlah: Wahai hamba-Ku yang melampaui batas ke atas din sendiri, janganlah kamu berputus asa dan kasih sayang Allah, sesungguhnya Allah boleh mengampuni dosa-dosa semua, sesungguhnya Dia Tuhan yang Maha Pengampun dan Maha Penyayang"

  Mari kita lihat lagi kasih sayang Tuhan kepada kita.Sewaktu kita di uji dengan kesakitan Dialah yang menyembuhkannya. Sewaktu kita lapar dan kehausan, Dialah yang memberi makan dan minum. Sewaktu kita keseorangan, Dia kurniakan suami atau isteri serta anak-anak agar rasa terhibur. Sewaktu dilanda masalah, Dialah yang memberi jalan penyelesaiannya. Sewaktu kita berhajat kepada sesuatu, Dialah yang menunaikan hajat yang kita pinta itu. Kalaupun tidak semuanya dikabulkan tapi ada juga sebahagiannya yang telah dikabulkan. Kalau mahu dihitung terlalu banyak bukti menunjukkan kasih sayang Tuhan kepada kita. Cukup sekadar beberapa contoh membuktikan begitulah kasih sayang Tuhan kepada hamba-hamba-Nya.

  6. Murkanya Berhikmah
  Walaupun hebat kasih sayang Tuhan, namun Dia boleh murka kepada hamba-Nya. Tetapi kemurkaanNya berhikmah dan mengandungi pengajaran. Sebagai contoh apabila berlaku kemarau panjang di sesebuah tempat, musnahlah tanaman dan banyak haiwan yang mati; manusia juga merasai kesengsaraan akibat kekurangan makanan. Mengapa Allah biarkan manusia menderita, memusnahkan tanaman haiwan ternakan? Apakah Allah tidak kasih kepada makhluknya? Sebenarnya takdir yang berlaku itu ada hikmahnya. Allah ingin menghukum kesalahan manusia di dunia supaya kita terlepas daripada hukuman-Nya di Akhirat yang maha dahsyat. Selain dari itu hikmah di sebalik musibah ialah agar manusia merasai betapa lemah dan dhaif hingga tidak berupaya berhadapan dengan kekuasaan Allah SWT. Ini menyedarkan kita sebagai hamba lebih baik menyerah saja kepada Allah SWT. Musibah juga bagi orang yang beriman ada dua maksud iaitu sebagai penghapusan dosa dan sebagai pengangkat darjat di sisi Allah bagi yang tidak berdosa.

  Rasulullah SAW bersabda maksudnya:
  "Setelah seseorang itu tercatat namanya di Syurga dan dia tidak berupaya mencapainya melalui ibadah, maka Allah SWT mendatangkan ujian yang dengannya dia bersabar maka kekallah namanya sebagai ahli Syurga." (Riwayat At Tabrani)

  Rasulullah SAW bersabda lagi maksudnya:
  "Apabila Allah menyayangi hamba-Nya maka dia diuji agar Allah mendengar rintihannya (dengan kerendahan diri)." (Riwayat Al Baihaqi)

  Rasulullah SAW bersabda maksudnya:
  "Tiada seorang mukmin ditimpa kesakitan, kepayahan, penyakit, kesedihan hatta duri yang menusuk, kecuali dengan itu menghapuskan dosa-dosanya." (Riwayat Al Bukhan)

  " Sebab itu kalau manusia faham, dia akan tenang menghadapi ujian itu. Sebaliknya jika dia tidak faham maksud Tuhan, kemudian tidak sabar, maka dia berhadapan dengan dua kesusahan. Pertama kesusahan kerana ujian kemarau yang menimpa. Kedua, susah hati dan menderita dengan kesusahan tersebut."
  bunga
  bunga

  Posts : 189
  Join date : 2009-01-26

  Re: Mengenali Tuhan

  Post  bunga on Wed Feb 11, 2009 2:26 pm

  Bagus, thank you for the post. Rengkaskan jika perlu selagi maksud asal tidak lari dan bercanggah sebab saya percaya posting yang berjela2 sangat membosankan pembaca...lebih2 lagi ini adalah sebuah forum bukan?

  It just my personal view...

  TQ.
  pokok
  pokok

  Posts : 206
  Join date : 2009-01-02

  Re: Mengenali Tuhan

  Post  pokok on Thu Feb 12, 2009 6:09 am

  aku setuju je mana yang baik

  Sponsored content

  Re: Mengenali Tuhan

  Post  Sponsored content


   Current date/time is Tue Mar 26, 2019 1:08 pm