AIDC CLUB

Selamat Datang ke AIDC CLUB


  ANWAR KATA.-bersama untuk kelahiran semula nasionalisme

  Share
  teruna desa
  teruna desa

  Posts : 125
  Join date : 2009-01-16

  ANWAR KATA.-bersama untuk kelahiran semula nasionalisme

  Post  teruna desa on Sat Mar 14, 2009 11:57 am

  KETUA Parti Keadilan Rakyat merangkap ketua tidak rasmi Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim menguarkan tsunami politik yang berlaku pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lalu sebagai kelahiran semula (baru) nasionalisme.

  Portal berita bebas Malaysiakini memetik beliau sebagai berkata demikian dalam ucapan menandakan ulang tahun pertama PRU ke-12 di hadapan kira-kira 1,000 orang di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam malam tadi.

  Serentak itu, Anwar menggesa Pakatan Rakyat mengajak rakyat jelata untuk menjadi sebahagian daripada gerakan itu.

  “Ajak rakyat jelata menjadi sebahagian daripada kelahiran baru nasionalisme ini bagi membina negara ini atas prinsip keadilan, kesamarataan dan peluang untuk semua,” katanya.

  Malaysiakini melaporkan Anwar, yang gagal menunaikan janjinya untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional September lalu melalui lompat parti, menggesa pengundi agar tidak melepaskan peluang mencipta sejarah pada pilihan raya umum akan datang.

  Meminjam pakai istilah yang dipopularkan di Malaysia oleh akhbar New Straits Times di bawah kepemimpinan bekas ketua pengarang kumpulannya, Kalimullah Masheerul Hassan, Anwar berkata (izinkan saya menggunakan petikan asal dari Malaysiakini):

  “The Umno-dominated BN is caught in a warp of its own making. They talk of reform but cannot walk the talk. This is what a half century in power does to you.”

  Kalau kita masih ingat, ungkapan “walk the talk” (buat apa yang dicakapkan) kerap diguna oleh Kalimullah dan konco-konconya bagi memperjelaskan pegangan Abdullah Ahmad Badawi yang mengotakan apa yang dicakapkannya.

  Sementara itu, penganalisis politik, Ong Kian Ming, dalam tulisan yang disiarkan oleh Malaysiakini berpendapat BN tidak mampu mereformasi diri atau memperkenalkan perubahan bagi mengembalikan sokongan pengundi kepadanya.

  Namun beliau turut berasa bahawa pembangkang juga perlu mereformasi dirinya jika tidak mahu terperangkap dalam situasi serupa yang menyebabkan kelemahan BN.

  Beliau, antara lain berkata, walaupun dua parti tertua PR –DAP dan Pas – tidak terkecuali daripada masalah dalaman, namun dua faktor menyelamatkan mereka.

  Pertama, kurangnya peluang untuk mengamalkan dasar naungan politik (politics of patronage) dan kedua, kehadiran pemimpin atasan yang tidak mementingkan diri sendiri seperti Nik Abdul Aziz dalam Pas dan Lim Kit Siang dalam DAP.

  Amaran Ong Kian Ming itu ada asasnya. Pemimpin seperti Nik Abdul Aziz dan Kit Siang tidak akan menongkat langit dan dengan kuasa, muncullah peluang untuk mengamalkan sistem naungan politik.

  Pengaruh kuasa ini sudah pun mula berlaku di negeri-negeri yang diperintah oleh PR. Misalnya, sudah ada wakil rakyat yang dipilih atas tiket PR dan operatornya dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah atau dilucutkan jawatan.

  Anwar sendiri sedang menghadapi perbicaraan kes liwat yang baru sahaja dipindahkan ke Mahkamah Tinggi manakala Menteri Besar Selangor dari PKR, Abdul Khalid Ibrahim, disiasat kerana disyaki menyalahgunakan kuasa.

  Soalnya apakah Pas dan DAP yang lebih tua dan nampak bersih daripada skandal bersedia memperjudikan nama baik mereka dengan bersekongkol bersama PKR dalam jangka masa panjang?

  Ong Kian Ming berpendapat, jika ada parti dalam PR yang terdedah kepada “reform fatigue” maka ia adalah PKR.

  Katanya: “And if there is any party that would be most susceptible to reform fatigue if Pakatan takes over power at the national level, it would be PKR, partly because of the baggage which Anwar carries with him and partly because of the short history of the party.”

  (“Dan jika ada parti yang paling terdedah kepada reform fatigue sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih di peringkat nasional, ia adalah PKR, antaranya kerana beban yang dipikul oleh Anwar sendiri dan kedua, disebabkan sejarah parti itu yang singkat.”)

  Tidak seperti DAP dan Pas yang jelas dasar dan ideologinya, PKR agak bercelaru kerana ia lahir daripada gerakan reformasi yang menggabungkan pelbagai organisasi dan individu yang berlainan ideologi, perjuangan dan matlamat.

  Ong Kian Meng mengulas: “PKR’s membership and leadership is made up NGO activists, former Umno leaders who left together with Anwar Ibrahim, socialists from the PRM wing of the party, former disgruntled leaders from MCA and Gerakan, and so on and so forth.

  “Without a coherent identity of its own and a longer history of candidate selection, it is by not a coincidence that the BN is targeting PKR state assemblymen and MPs to defect from Pakatan, with some success, most notably in Perak.”

  Justeru itu, beberapa persoalan perlu difahami dan dipertimbangkan bagi mengukur kekuatan dalaman Pakatan Rakyat lawan Barisan Nasional:

  1. Bolehkah Pas dan DAP menerima kelahiran baru nasionalisme seperti yang dicanangkan oleh Anwar itu?

  2. Pas sejak sekian lama menggunakan isu nasionalisme (kebangsaan) sebagai senjata untuk menikam Umno yang didakwanya assabiyah;

  3. Bolehkah DAP yang sejak penubuhannya pada tahun 1967 menolak nasionalisme sebagai landasan perjuangan dan memilih konsep “Malaysian Malaysia” sebagai manifestonya menerima nasionalisme baru Anwar?;

  4. Adakah PR benar-benar kuat dan diterima umum atau ia nampak kuat kerana BN lemah?;

  5. Adalah diakui umum bahawa PR mendapat sokongan besar pengundi tahun lalu kerana ramai penyokong BN marah terhadap parti mereka sendiri dan mengundi pembangkang sebagai protes.;

  6. Adakah ini akan berulang tiga atau empat tahun akan datang apabila pilihan raya umum diadakan?

  7. Bolehkah Pas, Dap dan PKR merasmikan PR sebagai pakatan yang berdaftar atau ia akan kekal sebagai gabungan tidak rasmi?; dan

  8. Adakah Umno dan BN akan pulih selepas era Abdullah untuk menyekat kemaraan PR dan menggagalkan cita-cita Anwar menjadi Perdana Menteri?

  Kita mungkin tidak perlu menunggu lama untuk mendapat jawapan kepada sesetengah daripada soalan ini. Hasil pemilihan Umno bulan ini dan pilihan raya kecil Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai bulan depan adalah antara petunjuknya.
  http://kadirjasin.blogspot.com/2009/03/nasionalisme-pemangkin-baru-pakatan.html
  ultraman
  ultraman

  Posts : 97
  Join date : 2009-01-17

  Re: ANWAR KATA.-bersama untuk kelahiran semula nasionalisme

  Post  ultraman on Sat Mar 14, 2009 11:59 pm

  anwar ni semua benda dia nak sapu, islam liberal, islam, sosialis, islamik, pro amerika, skang nak jadi nasionaliks plak... emmmm macam tabiat dia suka jantan dan betina...

   Current date/time is Tue Mar 26, 2019 1:39 pm