AIDC CLUB

Selamat Datang ke AIDC CLUB


    Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Share

    qasehnuryz

    Posts : 61
    Join date : 2009-01-19

    Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Post  qasehnuryz on Wed Feb 25, 2009 5:00 am

    Subject : Fwd: Fw: Kene Tindih/Sleep Paralysis...(Fakta)

    Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaa n dan kebenaran...
    just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

    Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....
    kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... . aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak.....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... . baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

    Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). . ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

    ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

    ok, otak kiter pun ader switch off button.....dipanggi l reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.....
    Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

    Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
    1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
    2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
    3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
    4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
    5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
    6. orang yang ader penyakit narcolepsy

    So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu... Korang lagi hantu sebenornye.. .......tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki (suami) jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki..bacalah Alhamdulillah!!!! (keh..keh..keh. ..)

    teruna desa

    Posts : 125
    Join date : 2009-01-16

    Re: Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Post  teruna desa on Wed Feb 25, 2009 12:40 pm

    betul ke?

    ultraman

    Posts : 97
    Join date : 2009-01-17

    Re: Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Post  ultraman on Sun Mar 01, 2009 1:17 pm

    ingatkan kena tindih kayu balak tadi... affraid affraid

    qasehnuryz

    Posts : 61
    Join date : 2009-01-19

    Re: Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Post  qasehnuryz on Sun Mar 01, 2009 11:58 pm

    teruna desa wrote:betul ke?

    no idea lor.belum penah kene tindih :-P

    Sponsored content

    Re: Kene Tindih/Sleep Paralysis (Fakta)

    Post  Sponsored content Today at 9:16 am


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 9:16 am